Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2012

 

Oktober

 

Op deze pagina ziet u

aantal specifieke activiteiten nader toegelicht welke meestal in de maand Oktober plaats vinden.

 

 

   

  Verzorging en bewaaradvies van de Amaryllis (Hippeastrum hybride)

   

  Dit bolgewas wordt meestal rond de kerstdagen in diverse kleuren aangeboden. Maar het is ook een bolgewas wat prima in de tuin kan bloeien. 

  Als bol is oktober de beste maand om aan te schaffen. Pot de bol in potaarde  eventueel een beetje koemest korrels erdoor heen mengen. Voor een goede afwatering een scherf van een oude terra cotta pot onderin de pot plaatsen. 

  De bol moet voor tweederde boven de grond uitsteken, dus eenderde deel van de bol komt in de grond.

   

  (voorbeeld van Amaryllis die net uit de kamerkast gehaald is)

   

  In het begin niet veel water geven en plaats de pot in de kamer, maar nog niet in de volle zon. Pas als de bloemknop gaat verschijnen geleidelijk meer water gaan geven. Als de bloemstengel circa 30 cm. hoog is, kan de pot op de vensterbank op het zuiden geplaatst worden. Inmiddels zijn er ook bladeren verschenen.

  Na de bloei kan de bloemstengel verwijderd worden. Wekelijks een beetje bijmesten en vanaf half mei de plant met pot en al in de tuin ingraven. Strooi een beetje tuinaarde over de grond in de pot. Er kan voorkomen dat de Amaryllis weer gaat bloeien.

  Half augustus de pot uit de tuin halen, in een droge donkere kast of kamer zetten en niet meer water geven. De plant sterft af en komt tot rust.

  In oktober (of later) verschijnt dan weer een nieuwe bloemknop, het tijdstip om de plant uit de kast of kamer te halen en te verpotten, enz.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Klik hier om terug te keren naar

  de tuin index van de maand oktober.