Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2015

 

November

 

Op deze pagina ziet u

een overzicht van activiteiten welke meestal in de maand November plaats vinden.

 

 

Tuinonderhoud tips november

 

Algemeen: 

 

  Rododendron, azalea en hortensia zijn koukleumen, die kunnen een extra laag blad, compost of turf (of turfstrooisel) wel goed gebruiken

  Rozen beschermen tegen de winter door een laagje stro rondom de stam te leggen en verder af te dekken met turfstrooisel

  Montbretia (Crocosmia) ook beschermen tegen de winter door een laagje stro rondom de stam te leggen en knik de stengels om, waardoor de bladeren een soort afdakje gaan vormen

  Eenjarige zomerbloeiende planten uit de borders, bloembakken, potten e.d. verwijderen en gooi deze op de composthoop.

  De lege stenen potten en plantenkuipen goed schoonmaken. Als ze buiten blijven staan, plaats ze dan op de kop op bijvoorbeeld het terras, zodat regen en sneeuw er niet kan vallen. Achtergebleven vocht laat potten binnen de kortste keren barsten

  Reserveer alvast een koele (tussen 2 en 10 graden), vorstvrije ruimte in bijvoorbeeld de schuur, om daar bij vorst de plantenpotten en bakken in te zetten. Pak de bloempotten in met noppenfolie. Lucht deze ruimte ook regelmatig. Controleer ook of de grond in de plantenpotten en bakken niet uitdroogt en blijf ze geregeld water geven

  Zonne-energie lampen uitzetten en in huis opbergen, anders vriezen ze kapot.

  Vogelhuisje plaatsen.

  Dahlia's en knolbegonia's (en andere zomerbollen) rooien en goed laten drogen. Hierna de uitgedroogde aarde voorzichtig eruit schudden. Bewaar de zomerbollen in huis op een koele donkere plaats in bijvoorbeeld een kartonnen doos of houten krat, met oude kranten, stro of houtwol erin. Noteer de naam + kleur van de zomerbollen en voeg deze bij de zomerbollen.

  Hogedruk reinigers vriezen vaak stuk als die in de schuur overwinteren, omdat er vaak nog wat water in het apparaat zit.

  Houten stelen en grepen van tuingereedschap welke je voorlopig toch niet meer gaat gebruiken, goed schoonmaken en daarna behandelen met lijnolie, verkrijgbaar bij bouwmarkten. Lijnolie breng je aan op het hout met een kwast

  Heggenscharen en snoeischaren slijpen

 

Tuinmeubilair:

o    Maak de tuinmeubels, kussens en parasol schoon en als ze droog zijn, plaats ze dan in de schuur, garage of berging.

o    Kussens echter altijd binnen laten overwinteren, daar muizen er soms in gaan nestelen als ze in de schuur, berging of garage liggen.

o    Het kan geen kwaad op de scharnierende delen van de tuinmeubels een beetje olie te smeren.

o    Geen berging? Dan tuinmeubels en parasol afdekken met speciale hoezen.

o    Zet onder de poten van tuinmeubels die buiten blijven staan in het gras, tuin, houten vlonder of grind een tegel. Zo verrotten de tuinmeubelpoten minder snel.

o    Voor parasols die altijd buiten blijven staan is er een speciale coating beschikbaar die vocht en vuil weert, maar dan moet je die wel meteen bij aanschaf aanbrengen en ook om de zoveel tijd de parasol blijven behandelen, anders kan je de parasol na 1 winter weggooien, zo groen is deze dan geworden en die zijn echt niet meer schoon te krijgen.

 

Nu planten:

  Zolang het niet vriest, is deze maand een prima tijd om rozen te planten, ook omdat het aanbod van rozen nu het grootst is

  Bloembollen meng wat beendermeel in het plantgat en ter verbetering van de waterdoorlatendheid, meng wat speelzand door de tuinaarde. Dek tenslotte af met een laagje turfstrooisel ter bescherming van de vorst.

  Last van woelratten en/of woelmuizen? Plant een keizerskroon (Frittilaria imperialis) en grootbloemige narcissen. Woelratten en woelmuizen (wortelmuizen) vreten de onderkant van struiken aan, die dan plotseling in een paar maanden tijd dood gaan. Bijvoorbeeld een glansmispel of zelf een plataan kan er aan dood gaan.

  Mollen houden ook niet van de keizerskroon. Plant er een om de 5 meter.

  Vanaf november tot en met maart is het de meest gunstige tijd van het jaar om een bladverliezende haag, heester of boom te planten, omdat deze planten in winterrust zijn. Hoe eerder in deze periode de bomen, heesters en hagen de grond in gaan, hoe beter het aanslaat. Als het na het planten gaat vriezen, dan is dat geen probleem, daar kunnen deze platen wel tegen. Tijdens vorstperiodes is het beter niet te planten.

  Winterviooltjes planten, leuk te combineren met winterheide (Erica) en kerstroos (Helleborus).

  Winterakonieten (Eranthis hyemalis)

 

Gazon:

v  Gazon in het najaar 1x bemesten met speciale najaarsbemesting, bijvoorbeeld van DCM Organische Gazonmeststof voor het Najaar.

v  Afgevallen blad van het gazon harken en verdeel het tussen de planten, omdat het blad een prima winterbescherming geeft

v  Het grasveld nu minder maaien

v  Graskanten voor de laatste keer dit jaar nog eens recht afsteken

v  Aan het eind van de maand de grasmaaier goed schoon maken. Voor handmaaiers eventueel de messen slijpen en invetten. Bestudeer de handleiding van uw elektrische of benzine grasmaaier, welke onderhoudtips noodzakelijk zijn. 

 

Snoeien van vaste planten, heesters en bomen:

Onderstaande planten kunnen in de maand november gesnoeid worden. In de plantenindex staat nog meer informatie vermeldt hoe de planten gesnoeid moeten worden.

 

Berberis (zuurbes)

Bolacacia

Boltrompetboom (catalpa)

Dak- en leiplataan

Groene esdoorn

Herfstaster (of Feb/Mrt)

Hosta

Japanse anemoon

Japanse wasbloem

Leilinde

Meisjesogen

Pampasgras (alleen afgestorven bloempluimen)

Peperboompje (daphne)

Pioenroos terugsnoeien tot op de grond (gooi tuinafval NIET op de composthoop)

Rode, witte, enz. zonnehoed

Vrouwenmantel

Wilde wingerd

 

Tip: Snoeihout en takken kun je versnipperen met een hakselaar of in mootjes van circa 10 cm. snoeien en daarna tussen de vaste beplanting verdelen als goede grondverbeteraar. Het snoeimateriaal verteert op den duur. Is ook een prima middel om onkruidgroei tegen te gaan en de vogels zullen erin vaak naar insecten en dergelijk op zoek gaan. De rechte stevige takken kunnen ook bewaard worden als plantstok, waarlangs straks de planten ondersteuning aan vinden.

 

Vogels:

Vogelhuisje plaatsen.

 

Bij vorst:

  Leeg watergieters bij vorst, anders vriest de bodem kapot. Zeker bij zinken gieters gaat de bodem bol trekken bij vorst. Zet de gieters op de kop tijdens vorstperiodes.

  Voordat het gaat vriezen, de buitenkraan afsluiten en aftappen, zodat deze niet kapot vriest. Dek de kraan af met noppenfolie. Ook zijn er speciale vorstventielen te koop, waarmee je water uit tuinslang, waterleiding en haspel middels een fietspomp leeg blaast.

  Ook de tuinslangen leeg laten lopen en rol deze daarna op en hang deze op in de schuur

 

Groentetuin:

Winterprei die in april in een onverwarmde kas of koude bak is gezaaid en in juli in de tuin overgeplant is, kan vanaf november tot half mei geoogst worden

Plaats stokken bij de spruitjes en boerenkool om omvallen te voorkomen

 

Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier om terug te keren naar de tuin index per maand.