Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2014

 

Planten-informatie

gids    

 

Kenmerken:

 

 

Mahonia snoeioverzicht

 

Inleiding:

Deze struik is in drie groepen in te delen: Mahonia aquifolium is een harde groeier. Tweede groep zijn de bodembedekkers en haag soorten en de laatste zijn de langzaam groeiende recht opgaande struiken.

 

De eerste hard groeiende groep Mahonia aquifolium jaarlijks snoeien na de bloei om de struik in toom te houden. Periode: mei/juni/juli. Snoei uit de struik dode en beschadigde takken.  Door het snoeien zullen er wel minder bessen tot ontwikkeling komen. Is de plant een beetje kaal geworden, dan is rigoureuze snoei tot bijvoorbeeld 20 cm. boven de grond ook mogelijk, de plant verdraagt dat goed.

 

De tweede groep: mahonia gebruikt als bodembedekker of haag. Deze moet laag en compact gehouden worden door in maart, april of mei de planten terug te snoeien tot 15 30 cm. hoog. Dit is afhankelijk van de toepassing van de plant (als bodembedekker of als haag). Dit hoeft niet jaarlijks te gebeuren, kan ook eens in de twee jaar.

 

De derde groep, zoals Mahonia japonica,  zijn de recht opgaande struiken. Snoeien is hier haast niet nodig, omdat deze groep erg langzaam groeit. Het enigste is het jaarlijks snoeien van de uitgebloeide bloemen tot onder de knoop waar het blad van de bloem zich bevind. Periode: juni t/m september. Hierdoor wordt de struik voller, vooral in de eerste jaren dat de plant in de tuin staat.

 

 

 

Klik op onderstaande knop om terug te keren naar de planteninformatie gids

 

Planteninformatie gids