Van A tot Zuidema Tuinonderhoud © 2014

 

Planten-informatie

gids    

 

Kenmerken:

Soort: Vaste plant

Bloemkleuren: wit

Plaats: half schaduw

 

Kerstroos (Helleborus Niger) is een plant uit de nieskruid familie. Wordt ook wel Winterroos of Heksenkruid genoemd.

 

Oorsprong

Europa/ Azië

Bloeiwijze

Groen handvormig enigzins gekarteld blad. Sommige zijn bladverliezend en sommige blijven groen. De bloemkleur is afhankelijk van de variëteit, maar wit is over het algemeen de meeste verkochte kleur. Kwekers hebben de laatste jaren enorm veel soorten en kleuren ontwikkeld, waardoor er een enorm groot aanbod is.

Toepassing

Border; aan de rand van struiken.

Soort

Vaste plant

Plaats

Half schaduw: zorg ervoor dat de plant in de zomer niet in de volle zon staat.  De kerstroos houdt ook niet van koude oostenwind, dus een beetje beschut planten is aan te bevelen

Grondsoort

In kalk en humusrijke grond

Snijbloemen

Ja

Droogbloemen

Nee

Hoogte

30 – 50 cm. (afhankelijk van de variëteit)

Planttijd

September - oktober (maar als u zeker van de juiste kleur wilt zijn, koop deze plant eind januari/ februari, als deze volop verkrijgbaar zijn)

Bloeitijd

Januari –maart, maar sommige soorten laten ook in de zomer of eind van het jaar al bloemen zien

Snoeien

Niet nodig

Tips

·         Rond de kerst worden er veel kerstrozen in bloei aangeboden. Deze kunnen in de huiskamer staan en in de lente in de tuin geplant worden. Kwekers trekken deze planten in bloei in hun kassen. In de eigen tuin zullen ze daarom meestal pas vanaf januari gaan bloeien.

·         De populairste soorten zijn de ‘Helleborus orientalis-hybriden’.  

·         Kerstrozen wortelen diep en houden niet van verplanten

 

Prijs

vanaf € 2,00  per stuk 

Veel gestelde vraag?

Vraag: Moet ik oud  blad verwijderen? Antwoord: Ja, zo voorkom je de vorming van schimmel op het blad, die uiteindelijk ook de bloemknoppen gaan aantasten en zo zijn ook de bloemen beter zichtbaar. Maar, wacht ermee, totdat nieuw jong blad tevoorschijn komt.

Vraag: Vermenigvuldigen? Antwoord: door in juni te zaaien: in juni hebben de uitgebloeide bloemen zaadjes gevormd. Vang de zaadjes op door de uitgebloeide bloemen in een zakje te doen en schut de zaadjes eruit. Zaai in de volle grond (op een deels schaduwplek) of in potjes. Hou de grond vochtig. Plaats een plantlabel of steeketiket bij de plant, zodat u straks weet, wat waar, gezaaid is. Het kan overigens gebeuren dat de zaailingen een iets andere kleur bloem hebben en soms duurt het een paar jaar, voordat het nieuwe plantje gaat bloeien.

 

           

            Volop in bloei eind april

 

Klik op onderstaande knop om terug te keren naar de planteninformatie gids

 

Planteninformatie gids

  

Candy Love

 

 

Bladdetail