Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2015

 

Februari

 

Op deze pagina ziet u

een overzicht van activiteiten, tips en adviezen welke meestal in de maand Februari plaats vinden.

 

 

Tuinonderhoud tips februari:

 

01 februari: zon op 08:19 en onder: 17:25

28 februari: zon op 07:28 en onder: 18:15

 

Nog 1 wintermaand te gaan, maar het wordt al weer eerder licht en later donker deze maand.

 

  Winterbescherming van bladeren, takken, enz. bij de bollen weg halen, zodat deze licht en lucht krijgen om te gaan bloeien

  Ideale tijd om een tuinhuis, (muur)kas of koude bak te maken of te laten plaatsen

  Bestel zomerbollen

  Lentebollen gekocht (gekregen) voor binnen in huis? Als ze uitgebloeid zijn, in de volle grond in de tuin planten of af laten sterven in de schuur of berging en dan in september in de volle grond planten.

  Voor half februari kalk strooien in borders, moestuin en gazon. Let op: bij planten welke van een zure grond houden, zoals hortensia, azalea, skimmia, heide, rhododendron, e.d. NIET met kalk strooien.

  Kuipplanten welke binnen staan af en toe een klein beetje water geven

  Camelia in knop beschermen tegen de gure oostenwind en nachtvorst met bijvoorbeeld noppenfolie. Haal deze bescherming overdag er wel weer af als het niet meer vriest

  Uitgebloeide bloemen en vooral bladen van bollen, zoals sneeuwklokje, winteraconiet, krokus en blauw druifje laten staan totdat ze helemaal bijna vergaan zijn. De bollen gebruiken de bladeren om reserves in op de slaan in hun bol voor het jaar erop

  Bruine bladeren van de helleborus (kerstroos) verwijderen

  Vrolijk de tuin en terras op met kleur: koop primula's voor in de tuin, bak of pot. Zijn nu volop te koop in vele kleurvarianten. Uitgebloeide bloemen steeds verwijderen voor een langere groei

 

Nu planten:

         Vanaf november tot en met maart is het de meest gunstige tijd van het jaar om een bladverliezende haag, heester of boom te planten, omdat deze planten in winterrust zijn. Hoe eerder in deze periode de bomen, heesters en hagen de grond in gaan, hoe beter het aanslaat. Als het na het planten gaat vriezen, dan is dat geen probleem, daar kunnen deze platen wel tegen. Tijdens vorstperiodes is het beter niet te planten.

         Kerstroos (Helleborus): de beste tijd om deze plant te planten is september / oktober, maar dan bloeien deze nog niet. Als u dus precies wil weten wat de exacte bloemkleur is, koop dan nu deze plant, daar deze nu in bloei verkrijgbaar zijn. Bezoek eens een kweker, tevens een leuk uitstapje. In deze periode worden speciale Helleborusdagen bij deze kwekers georganiseerd.

 

Gazon:

Mollen: zodra de vorst uit de grond is, gaan de mannetjes-mollen op jacht naar een vrouwtje en daarbij graven ze gangen over grote afstanden. Ze zijn wel nuttig, omdat ze allerlei schadelijke insecten opeten die ook het grasveld beschadigen, zoals engerlingen en emelten en ze zorgen door die gangen voor een goede beluchting van het grasveld, maar .. die bergen grond in het gazon is niet om aan te zien. Maar ze zijn ook in staat de bestrating te ondermijnen, met allerlei verzakkingen tot gevolg. Hoe kom je ervan af?

  Mollenklemmen plaatsen

  Speciale apparaatjes kopen die trillingen veroorzaken in de grond, waar mollen niet van houden

  Keizerskronen planten in het najaar, van de geur van de bollen houden mollen niet van.

  Een gespecialiseerd bedrijf in mollen vangen inschakelen

Houdt wel rekening met het feit, dat net als je denkt, die mollen zijn weg, ze volgend jaar terug kunnen komen, de nieuwe generatie heeft uw tuin gevonden. Ik spreek uit ervaring.

 

Snoeien (als het niet vriest):

Appelboom

Blauwe Regen in de periode februari/maart, de in de zomer gesnoeide zijtakken tot 2-3 knoppen terug snoeien van de hoofdtak

Bolacacia

Boltrompetboom (catalpa)

Clematis die na 21 Juni bloeit

Dak- en leiplataan

Gouden Regen

Hemelsleutel (sedum)

Herfstaster

Herfstframbozen alle takken tot 15 cm. boven de grond terug snoeien.

Leilinde

Perenboom

Pluimhortensia in de periode januari - maart. Meestal heeft deze plant in januari nog mooie bloempluimen, dus wordt de maand januari nog overgeslagen om te snoeien

Schoonvrucht

                

Pluimhortensia                Hemelsleutel                           Schoonvrucht

 

Tip:  Snoeihout en takken kun je versnipperen met een hakselaar of in mootjes van circa 10 cm. snoeien en daarna tussen de vaste beplanting verdelen als goede grondverbeteraar. Het snoeimateriaal verteert op den duur. Is ook een prima middel om onkruidgroei tegen te gaan en de vogels zullen erin vaak naar insecten en dergelijk op zoek gaan. De rechte stevige takken kunnen ook bewaard worden als plantstok, waarlangs straks de planten ondersteuning aan vinden.

 

Stekken:

 

Stekken (ook wel winterstek genoemd):

In februari kunnen onderstaande planten via stekken vermenigvuldigd worden. Er zijn verschillende manieren van stekken: wortel-, stengel- of bladstek.

 

Stengelstek methode is relatief eenvoudig:

1.     snoei met een snoeischaar takken 1 cm. onder een oog af. Knip de stekken in stukken van 15-20 cm. lang met steeds 1 cm. boven en onder een oog.

2.     een aantal jonge takken van circa 10 centimeter

3.     snij de onderkant van de tak met een scherp mesje een beetje kaa

4.     plant enkele takken in potjes met stekgrond en geef wat water

5.     plaats de steekpotjes in een onverwarmde kas

6.     zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt.

Na enkele weken gaan de enten uitlopen en als ze genoeg geworteld hebben na een paar maanden, kunnen ze verplant worden. Voorbeelden zijn:

 

Boerenjasmijn

Chinees klokje (Forsythia)

Kornoelje

Sneeuwbalspirea

Vlinderstruik

Weigeria

 

In de planteninformatie gids staat nog meer informatie vermeld over deze planten.

 

Vaste planten verplanten:

 

Clematis -> Eind februari (als het niet vriest) de plant flink terug snoeien tot enkele groeiknoppen. Graaf de plant uit, schut overtollig grond er voorzichtig af en plant deze terug op de nieuwe gewenste plek. Zorg ervoor dat het plantgat opgevuld wordt met humusrijke grond (meng bijvoorbeeld DCM Vivimus Universeel erdoor). De vroegbloeiende soorten zullen pas het jaar erop gaan bloeien, de zomerbloeiers zullen wel al gaan bloeien.

 

Vogels:

         Waterbakken weghalen of zorg ervoor dat ze leeg zijn als het gaat vriezen, want sommige vogels blijven bij vorst gewoon badderen, met bevroren veren als gevolg en een hoop vogelleed.

         Voor de vogels een vetbol, pindanetje, enz. ophangen. Maak het voederhuisje regelmatig (1x per 2 weken) schoon met heet water en een borstel

         De laatste jaren zijn potten pindakaas + houders speciaal voor de vogels bij ons verkrijgbaar. Ook vetbollen zijn bij ons verkrijgbaar. Let op: Geen gewone pindakaas geven aan de vogels, daar zit zout in!

         Het vogel broedseizoen komt eraan, de vogels zijn al op zoek naar een nieuwe nestlocatie, dus is het nu de ideale periode om een nieuw nestkastje op te hangen.

 

Bij vorst:

  Liever niet over een bevroren gazon lopen. Doe je dat wel, dan breken de grassprieten, met als gevolg dat de voetstappen tot in het voorjaar te zien zijn.

  Leeg watergieters bij vorst, anders vriest de bodem kapot

  Vorst in combinatie met felle wind en zon kan ervoor zorgen, dat voornamelijk groenblijvende planten uitdrogen! Als het dan weer gaat dooien en het blijft droog weer, geef deze planten wat water. Ook tijdelijk de planten beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek, of ander beschermingsmateriaal is aan te bevelen.

 

Bij sneeuw:

Na sneeuwval kan er soms een behoorlijk lading sneeuw op bijvoorbeeld de buxus, hortensia bloemen, bamboe en andere planten gaan liggen. Als dit ook nog eens dagen blijft liggen, bestaat er een kans dat takken gaan scheuren of breken en in een buxusbol kunnen bijvoorbeeld gaten ontstaan. Het advies is dat ook de sneeuw voorzichtig te verwijderen met bijvoorbeeld een bezem. Als de sneeuw eraan vastgevroren zit gaat dit natuurlijk lastig worden.

 

Groentetuin:

Geen plek voor een groentetuin? Probeer eens een vierkante metertuin of start een moestuin in grote potten. Is ook op een balkon mogelijk. Wat slaplantjes, radijs, kruiden, snijbieten, spinazie, knoflook, prei, tomaten of wortels is allemaal mogelijk. Zaaien is het leukst, ze als kleine plantjes kopen het makkelijkst.

Vierkante metertuin is verdeeld in 16 gelijke vakken en is als bouwpakket verkrijgbaar vanaf  20,00 incl. 21 % BTW en eenvoudig in elkaar te zetten. Bijkomende kosten zijn natuurlijk de grond (potgrond en/of stekgrond) en plantjes /zaadjes. Je kunt natuurlijk ook zelf eentje in elkaar timmeren. Let daarbij wel op, geen gempregneerd hout te gebruiken, want dat is giftig.

 

Groentetuin in de tuin:

 

Maar ook tussen de tuinplanten kunnen groentes geplant worden, zoals bijvoorbeeld sla of allerlei kruiden. Aardbeien in bakken doen het ook goed.

Let wel op met kruiden zoals bieslook (na de bloei gaan de zaden overal in de tuin opkomen) en munt, die gaat woekeren door de gehele tuin.  Oplossing: bieslook tot de grond terug snoeien, zodra het bloemen gaat krijgen en munt in potten kweken en niet in de volle grond.

En veel tuingereedschap aanschaffen hiervoor is niet nodig, met een schepje, een gieter en een snoeischaar of mes/schaar kom je al een heel eind.

 

Volkstuin:

Een volkstuin gaan huren? Ga alleen dit avontuur aan, als er genoeg vrije tijd per maand beschikbaar is om deze te onderhouden, zeker in het hoogseizoen. Naast onkruid wieden, is het water geven bij droogte, zaaien, oogsten, ongedierte bestrijden, stokken en netten plaatsen, jaarlijks de grond omspitten en dergelijke. Ga uit van minimaal 16 uur per maand werk. Ook is veel meer tuingereedschap en ander tuinbenodigdheden nodig.

 

En garantie: zelf gekweekte groenten en kruiden smaken veel lekkerder dan van de supermarkt en het is echt biologisch.

 

De laatste oogst binnen halen:

         Oogst spruiten, winterprei en boerenkool

 

Planten: knoflook en de rood/bruine sjalotjes. In tegenstelling tot de plantui, die een grote wordt, krijgt 1 sjalotje zo ongeveer 8-10 nieuwe sjalotjes. Door de sjalotjes vroeg te planten, zorgt dit voor een langzame inworteling en verbeterd de kwaliteit. De oogst van deze sjalotjes is in juni/juli.

 

Zaaien:

         In de kas of thuis: doperwten, kapucijners, knolselderij, krul sla, sla rood, tomaten, little gem en zomer prei voorkiemen

         In een kas: raapstelen en radijs

         Zaaien in volle grond: spinazie en inmaakuien

 

 

 

 

Klik hier om terug te keren naar de tuin index per maand.