Van A tot Zuidema Tuinonderhoud © 2014

 

December

Op deze pagina ziet u

een overzicht van activiteiten, tips en adviezen welke meestal in de maand December plaats vinden.

 

 

    Algemeen: 

    Een laag mulch rondom fruitbomen aanbrengen

    Afgevallen blad van het gazon harken en verdeel het tussen de planten, zodat het blad een prima winterbescherming geeft

    Heeft het nog niet gevroren? Voor half december is het nog mogelijk voorjaarsbollen te planten

    Vlinderstruik (Buddleja davidii) stekken voor eind december. Deze struik doet zijn naam eer aan: enorme aantrekkingskracht op veel vlinders. Het stekken is vrij eenvoudig: knip stekken van zo'n 15 - 20 cm. van dunne takken die het afgelopen jaar zijn gegroeid. Maak in de grond een geul en steek deze stekken voor de helft in de grond en druk de grond weer aan. Volgend jaar krijgen deze stekken voldoende wortels en kunnen ze verplant worden

    Dahlia's controleren of ze uitdrogen

    Maak alvast een beplantingsplan voor volgend jaar. Begin bijvoorbeeld eerst na te denken in welk kleurenschema de tuin ingedeeld moet worden. Maak keuzes uit hoeveel vaste planten, heesters en/of bomen er mogen staan. Moet er elk jaargetijde iets bloeien? Hoe hoog mag alles worden. Welke bodembedekkers? Klimplanten? Lente en/of zomer bollen? Leuke vormstruiken? 

     

    Nu planten:

     

    Winterviooltjes planten, leuk te combineren met winterheide (Erica) en kerstroos (Helleborus).

    Winterjasmijn planten, bloeit met kleine gele bloempjes van december tot april. 

    Plant nu winterbloeiende sneeuwballen (Viburnum) in de volle grond of in potten. Van deze heester is de Viburnum Tinus variant erg populair. Plant alleen bij vorstvrij weer

    Vanaf november tot maart is het de meest gunstige tijd om een haag, heester of bladverliezende boom te planten, zolang het niet vriest of de grond drijfnat is

     

    Snoeien van vaste planten, heesters en bomen:

     

    Onderstaande planten kunnen in de maand december gesnoeid worden. In de plantenindex staat nog meer informatie vermeld hoe de planten gesnoeid moeten worden.

     

    Hosta   

    Groene esdoorn

    Herfstaster (of Feb/Mrt) 

    Japanse wasbloem        

    Groene esdoorn (Voor 13-Dec

    Peperboompje (daphne)

    Druif snoeien (het liefst tussen oud en nieuw). Knik alle zijtakken terug op twee knopen. Alleen snoeien als het niet vriest.

    Appel en peren boom snoeien (als het niet vriest)

    Dak- en leiplataan

    Leilinde

    Bolacacia

    Boltrompetboom (catalpa)

     

    Tip:  Snoeihout en takken kun je versnipperen met een hakselaar of in mootjes van circa 10 cm. snoeien en daarna tussen de vaste beplanting verdelen als goede grondverbeteraar. Het snoeimateriaal verteert op den duur.  Is ook een prima middel om onkruidgroei tegen te gaan en de vogels zullen erin vaak naar insecten en dergelijk op zoek gaan. De rechte stevige takken kunnen ook bewaard worden als plantstok, waarlangs straks de planten ondersteuning aan vinden.

     

    Vogels:

    • Vogelhuisje ophangen
    • Waterbakken weghalen of zorg ervoor dat ze leeg zijn als het gaat vriezen, want sommige vogels blijven bij vorst gewoon badderen, met bevroren veren als gevolg en een hoop vogelleed
    • Voor de vogels nu al een vetbol, pindanetje, enz. ophangen. Maak het voederhuisje regelmatig (1x per 2 weken) schoon met heet water en een borstel

     

    Bij sneeuw:

    • Na sneeuwval kan er soms een behoorlijk lading sneeuw op bijvoorbeeld de buxus, hortensia bloemen, bamboe en andere planten gaan liggen. Als dit ook nog eens dagen blijft liggen, bestaat er een kans dat takken gaan scheuren of breken en in een buxusbol kunnen bijvoorbeeld gaten ontstaan. Het advies is dat ook de sneeuw voorzichtig te verwijderen met bijvoorbeeld een bezem. Als de sneeuw eraan vastgevroren zit gaat dit natuurlijk lastig worden.

     

    Bij vorst:

    • Leeg watergieters bij vorst, anders vriest de bodem kapot
    • Liever niet over een bevroren gazon lopen. Doe je dat wel, dan breken de grassprieten, met als gevolg dat de voetstappen tot in het voorjaar te zien zijn.
    • Bij mediterrane fruitbomen, zoals de olijfboom en citroenboom, maar ook jonge abrikozen- en perzikbomen, de voet van de stam afdekken met stro en/of compost. Ook bestaan er speciale verwarmingselementen op stroom die in de grond aangebracht worden. Als de bomen in een kuip staan, is binnen plaatsen in een oranjerie natuurlijk de oplossing.
    • De volgende vaste planten houden ook niet van strenge vorst en hebben extra aandacht nodig: vuurpijl, amerikaanse sering en baardbloem: bedek deze met extra bladafval, stro of vliesdoek.
    • Voordat het gaat vriezen, de buitenkraan afsluiten en aftappen, zodat deze niet kapot vriest. Dek de kraan af met noppenfolie. Ook zijn er speciale vorstventielen te koop, waarmee je water uit tuinslang, waterleiding en haspel middels een fietspomp leeg blaast.
    • Plaats de bloempotten met daarin vaste planten in een koele (tussen 2 en 10 graden), vorstvrije ruimte, bijvoorbeeld de schuur. Pak de bloempotten in met noppenfolie. Lucht deze ruimte ook regelmatig. Controleer ook of de grond in de plantenpotten en bakken niet uitdroogt en blijf ze geregeld water geven

     

     

     

     

    Klik hier om terug te keren naar de tuin index per maand.