Van A tot Zuidema Tuinonderhoud 2014

 

Planten-informatie

gids    

 

Kenmerken:

 

 

Inleiding

Buxus staan in veel tuinen aangeplant. Als solitair of als haag(je). In klassieke tuinen van bijvoorbeeld kastelen en landgoederen worden ze vaak toegepast om plantvakken symmetrisch te markeren. Ook worden ze gebruikt om figuren, spiralen, bollen of kegels van te maken door vormsnoei.

Buxus vormt na het snoeien op het oude hout nieuwe zijscheuten, waardoor de plant voller en strak uit gaat zien. Nieuw scheuten krijgt lichtgroen blad. De buxus groeit erg langzaam, maar moet toch echt elk jaar gesnoeid (scheren) worden.

 

Wanneer wordt de buxus gesnoeid?

Hierover zijn de meningen verdeeld, maar over het algemeen van mei tot en met augustus (zolang de R niet in maand zit), maar sommigen snoeien ook nog in september / oktober (of zelfs in de winter).

 

Hoe vaak?

Voor een strakke haag of vormstruik: 2x

Vaak wordt de buxus maar 1x gesnoeid zo rond de langste dag. Door jaarlijks 2x te snoeien groeien er nieuwe blaadjes die wat kleiner zijn en ook meer blaadjes, ten opzichte van 1x snoeien. Bij 1x snoeien ontstaat het risico dat de takken bij sneeuwval bijvoorbeeld zullen gaan buigen en in het ergste geval zelfs afbreken.

 

Wanneer?

1e keer in mei / juni.

2e keer in juli / augustus

De 2e keer wordt soms ook wel eens geadviseerd in september/oktober te doen, maar  de plant moet zich goed kunnen herstellen voordat de winter start.

Ook wel eens 3x per jaar de buxus gesnoeid, vooral bij speciale buxusvormen en figuren.

1e keer in mei; 2e keer in juli en de 3e keer begin september.

 

Waar op letten?

Snoei de buxus op een bewolkte dag, zeker niet in de volle zon, omdat anders het blad kan verbranden.

Maak de buxus een beetje nat om zo makkelijker te kunnen snoeien. Mocht de dagen na het snoeien volop zonnig weer zijn, is het ook het advies dagelijks de buxus te besproeien.

Snoei eerst de zijkanten en daarna de bovenkant. Gebruik eventueel een touwtje voor een rechte lijn.

  

Waarmee?

Goed geslepen handheggenschaar of een elektrische heggenschaar. Voordeel van een handheggenschaar dat de snijwondjes kleiner zijn, maar met een elektrische heggenschaar kan je veel sneller en rechter snoeien. Voor de figuur buxus is een handheggenschaar makkelijker.

Ook zijn er speciale buxusscharen te kopen, maar die zijn niet beter dan een handheggenschaar. Voor de figuur buxus is het misschien wel makkelijker.

Als laatste de accu snoeischaren: deze zijn snel leeg en gaan maar een paar jaar mee.

 

Snoeiafval?

Wij werken altijd met plastic tuinafvalmatten op de grond, om zo het merendeel van het snoeiafval op te vangen. Indien mogelijk gebruiken wij ook bladzuigers.

 

 

 

Klik op onderstaande knop om terug te keren naar de planteninformatie gids

 

Planteninformatie gids