Van A tot Zuidema Tuinonderhoud © 2014

 

Planten-informatie

gids    

 

Kenmerken:

Soort: vaste plant

Bloemkleuren: wit

Plaats: zon of half schaduw

 

Blauwe bes(Vaccinium corymbosum) is een plant uit de heide familie (Ericaceae) en is NIET hetzelfde als de Bosbes (Vaccinium myrtillus).

Oorsprong

Amerika

Bloeiwijze

Groen generfd ovaal blad. Begin mei krijgt de plant wit crème tot roze bloembloesem, die uiteindelijk uitgroeien tot kleine donker blauwe eetbare bessen in de zomer. Op de bessen is een soort van waslaag te zien.

Toepassing

Border of groentetuin

Soort

Vruchtdragende struik (vaste plant)

Plaats

Zon / half schaduw en niet in de volle wind

Grondsoort

Een goed doorlatende bodem en een humusrijke zurige grond. Kan slechts tegen het hebben van “natte voeten”, een erg natte grond.

Snijbloemen

Nee

Droogbloemen

Nee

Hoogte

150 – 250 cm.

Planttijd

Het liefst eind herfst of begin voorjaar.

Bloeitijd

Mei

Snoeien

In principe nauwelijks nodig, zeker bij een jonge plant is de eerste jaren snoeien niet nodig. Kijk in januari-februari de plant na op dode en lelijke takken die weg gesnoeid kunnen worden. Ook afhangende en kruisende takken weghalen, zoals bij alle fruitbomen gebruikelijk is.

Tips

Als tijdens de bloei in mei nachtvorst voorspeld wordt, de plant afdekken tegen de vorst om zogenaamde nachtvorstschade te voorkomen. Er zijn ook variëteiten verkrijgbaar die goed tegen nachtvorst bestand zijn, dus informeer eventueel tijdens de aankoop daarnaar.

Prijs

vanaf € 5,00 per stuk (afhankelijk van de grootte van de plant en ras)

Veel gestelde vraag?

Vraag: is de plant zelf bestuivend? Antwoord: Ja, deze plant is eenhuizig, dat wil zeggen: er komen zowel mannelijke, als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant voor. Maar de opbrengst van de vruchten wordt hoger (en de vruchten worden groter) bij aanplant van meerdere planten (zogenaamde kruisbestuiving) of plant samen met de buren elk zo’n plant.

Vraag: Wie bestuift de plant? Antwoord: Voornamelijk hommels en bijen.

Vraag: wanneer zijn de vruchten rijp? Antwoord: hangt helemaal af welke variëteit gekocht is: er zijn er die zeer vroeg rijp zijn (juli) en zeer laat (september), dus informeer eventueel tijdens de aankoop daarnaar. Zo zijn de variëteiten “Bluetta” + ”Duke” zeer vroeg en “‘Dixi” + “Elliott” zeer late rassen.

Vraag: Winterhard? Antwoord: Ook dat is afhankelijk van de aangeschafte variëteit. Zo zijn  “Patriot” + “Bluecrop” rassen die erg winterhard zijn.

Vraag: Vermeerderen? Antwoord: in de winter door winterstekken (houtstek) of in de zomer door zomerstekken (scheurstek) of door te marcotteren.

 

 

 

Klik op onderstaande knop om terug te keren naar de planteninformatie gids

 

Planteninformatie gids