Van A tot Zuidema Tuinonderhoud © 2014

 

Januari

 

Op deze pagina ziet u

een overzicht van activiteiten, tips en adviezen welke meestal in de maand Januari plaats vinden.

 

 

Algemeen:

  • Plannen maken voor de zomertijd: eventuele nieuwe planten, zomerbollen en zaad uitzoeken, zaad bestellen, pootaardappels bestellen voordat ze uitverkocht zijn.
  • Kuipplanten welke binnen staan af en toe een klein beetje water geven
  • Voorzie de border van een dun laagje compost

 

Nu planten:

 

Vanaf november tot en met maart is het de meest gunstige tijd van het jaar om een bladverliezende haag, heester of boom te planten, omdat deze planten in winterrust zijn. Hoe eerder in deze periode de bomen, heesters en hagen de grond in gaan, hoe beter het aanslaat. Als het na het planten gaat vriezen, dan is dat geen probleem, daar kunnen deze platen wel tegen. Tijdens vorstperiodes is het beter niet te planten.

 

Snoeien van vaste planten, heesters en bomen:

Onderstaande planten kunnen in de maand januari gesnoeid worden. In de plantenindex staat nog meer informatie vermeld hoe de planten gesnoeid moeten worden.

 

Appel/ Perenboom

Gouden Regen

Dak- en leiplataan

Leilinde

Bolacacia

Boltrompetboom (catalpa)

 

Tip:  Snoeihout en takken kun je versnipperen met een hakselaar of in mootjes van circa 10 cm. snoeien en daarna tussen de vaste beplanting verdelen als goede grondverbeteraar. Het snoeimateriaal verteert op den duur.  Is ook een prima middel om onkruidgroei tegen te gaan en de vogels zullen erin vaak naar insecten en dergelijk op zoek gaan. De rechte stevige takken kunnen ook bewaard worden als plantstok, waarlangs straks de planten ondersteuning aan vinden.

 

Stekken:

Onderstaande struiken kunnen in de maanden januari en februari gestekt worden.  Door te stekken worden van deze planten nakomelingen gemaakt. Knip met een snoeischaar takken 1 cm. onder een oog af. Knip de stekken in stukken van 15-20 cm. lang met steeds 1 cm. boven en onder een oog.

De onderkant van de tak met een mesje scherp afsnijden.

Plant enkele takken in potjes met stekgrond.

Plaats de steekpotjes in een onverwarmde kas en zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt.

Na enkele weken gaan de enten uitlopen en als ze genoeg geworteld hebben na een paar maanden, kunnen ze verplant worden. Het is ook mogelijk de enten meteen in de volle grond te planten (zolang het niet vriest)

 

Boerenjasmijn

Chinees klokje (Forsythia)

Kornoelje (Cornus)

Sneeuwbalspirea)

Vlinderstruik

Weigeria

 

In de planteninformatie gids staat nog meer informatie vermeld over deze planten.

 

Vogels:

·             Waterbakken weghalen of zorg ervoor dat ze leeg zijn als het gaat vriezen, want sommige vogels blijven bij vorst gewoon badderen, met bevroren veren als gevolg en een hoop vogelleed.

·             Hang vogelnestkastjes op

·         Voor de vogels nu al een vetbol, pindanetje, enz. ophangen. Maak het voederhuisje regelmatig (1x per 2 weken) schoon met heet water en een borstel 

Bij sneeuw:

  • Na sneeuwval kan er soms een behoorlijk lading sneeuw op bijvoorbeeld de buxus, hortensia bloemen, bamboe en andere planten gaan liggen. Als dit ook nog eens dagen blijft liggen, bestaat er een kans dat takken gaan scheuren of breken en in een buxusbol kunnen bijvoorbeeld gaten ontstaan. Het advies is dat ook de sneeuw voorzichtig te verwijderen met bijvoorbeeld een bezem. Als de sneeuw eraan vastgevroren zit gaat dit natuurlijk lastig worden.

Bij vorst:

·             Leeg watergieters bij vorst, anders vriest de bodem kapot

·             Liever niet over een bevroren gazon lopen, anders breken de grassprieten, met als gevolg dat de voetstappen tot in het voorjaar te zien zijn.

Groentetuin:

·             Zomerprei vanaf half januari in huis of onverwarmde kas zaaien. In april-mei in de tuin overplanten. In juli-augustus kan er dan geoogst worden.

  • Open op zonnige dagen 's-middags de ramen van de koude bak en kas voor ventilatie. Maak de ramen eens schoon, indien nodig.

 

 

Klik hier om terug te keren naar de tuin index per maand.